ananas_kweken

Zelf je ananas kweken in 5 stappen

Heel veel tropische vruchten kun je ook zelf stekken en zijn ook nog erg mooi voor in huis zoals een avocado, vijg of Ananas. Met deze laatste zal ik in deze blog uitleggen hoe je zelf makkelijk een ananasplant kan kweken. Dit kan je trouwens ook doen met de mini-ananas alleen deze kan je later niet opeten omdat hij giftig is en is alleen bedoeld als sierplant.

Stappenplan kweken ananas

  1. Draai de kroon van de ananas, als dit moeilijk gaat kan je een mes gebruiken.
  2. Zorg dat er geen vruchtvlees meer aan de kroon zit, en pel de onderste bladen van de kroon, tot ongeveer 4 centimeter. Dit voorkomt rotten.
  3. Steek 3 tandenstokkers 3 cm boven de onderkant. Vul een vaas of glas en zorg ervoor dat ongeveer 2 cm van de kroon onder water zit.
  4. Zet de vaas op een zonnige plek in het huis, in de zomer kan de plant overdag buiten staan bij temperaturen lager dan 15 graden moet de plant weer naar binnen. Ververs het water na een week, en zorg ervoor dat de bladeren niet nat blijven om rotting te voorkomen. Verwijder rottende bladeren.
  5. Na een paar dagen zie je kleine wortels verschijnen en na 3 weken zijn ze groot genoeg om te potten. Vul een mooie grote pot met potgrond, het beste kan je hiervoor potgrond gebruiken voor vetplanten en cactussen. Maak een klein kuiltje en zet de kroon met wortels hierin en zorg dat de bladeren allemaal boven de potgrond steken.

Tips:

Let op, als je pot geen gaatjes heeft aan de onderzijde kan het overtollige water niet weg. Als je teveel water geeft gaan de wortels rotten. Maar de potgrond moet vochtig blijven, check dit daarom extra goed.

Zorg dat de luchtvochtigheid goed is in huis (50-60%) is dit lager besproei dan af en toe de plant met een plantensproeier.

Als de wortels sterk genoeg zijn en stevig in de grond zitten hoeft de plant nog maar 1x per week water. Dit test je door voorzichtig aan de plant de voelen of de wortels stevig vast zitten.

Voor de rest is het veel geduld hebben want het duurt ongeveer een jaar voor de eerste bloem komt. En pas na ongeveer 2-3 jaar zal er een ananas uitkomen.

Deel bericht

×
×

Winkelmand