Lucht

Luchtplanten in je interieur

Luchtplanten zijn een leuke (en onderhoud proof) toevoeging aan elk interieur. Wat voor plantjes zijn het eigenlijk en hoe verzorg je ze?

bloemen

Wat zijn airplants?

Wat zijn luchtplanten? Stiekem doen deze plantjes denken aan de kroon van een ananas of een tak van een dennenboom. Het zijn kleine plantjes die relatief weinig onderhoud nodig hebben (want ze hebben geen aarde nodig) en ze zijn een leuke toevoeging aan je interieur. Perfect voor als je geen groene vingers hebt en toch planten aan je interieur wilt toevoegen!

Mix en match met luchtplantjes

Luchtplanten brengen elk interieur tot leven. Ze voegen op een subtiele manier iets natuurlijks toe. Ze passen zowel in een rustig, licht en eenvoudig interieur als in een urban jungle vol met planten. Gewoon in een leuk vaasje of in een houder aan de wand of het plafond. Er zijn inmiddels ongelooflijk veel luchtplanten houders te vinden voor elke interieur stijl of -sfeer.

Combineer je luchtplantjes bijvoorbeeld in een inspiratiekast met mooie vlinderposters, kaartjes of ecosystemen. Daarnaast worden luchtplantjes ook regelmatig verwerkt in boeketten of kransen.

Bloemen

Wist je dat luchtplantjes zelfs bloemen kunnen krijgen? Zoals bijvoorbeeld de Tillandsia Aeranthos en de Tillandsia Seleriana. Daarnaast kun je ze ook stekken, want als ze heel goed verzorgd worden, groeien er baby luchtplantjes aan de moederplant.


Hoe verzorg je luchtplantjes?

Luchtplantjes zijn geschikt voor iedereen, omdat ze onderhoudsarm zijn. Dus ook een optie wanneer je niet de beste plant mom of dad bent 😉 De plantjes nemen via hele kleine bladschubben water op en hebben daarom geen aarde of wortels nodig. De chique term voor deze bladschubben is Trichomen. Een luchtplantje haalt voeding uit de lucht en het water. Daarom vinden ze het fijn om 1 a 2 keer per week te worden besproeid met een plantenspuit. Het liefst “zacht” water zonder kalk, omdat de schubben van de plant daarvan verstopt raken. Regenwater is natuurlijk favoriet. In de zomer kun je ze zelfs verwennen door ze buiten te plaatsen. Plaats de plantjes in het licht, maar niet in het directe zonlicht.

Zijn ze toch een beetje bruin geworden? Dan is het tijd voor een bad: vul een bak met (regen)water en dompel de plantjes hierin. Meestal is 1 a 2 uur voldoende en zorg daarna dat je ze een tijdje op hun kop laat staan, zodat het overtollige water er weer af loopt.


Welke soort airplant past bij jou?

Wil je airplants kopen? Zoek dan op de term “Tillandsia”. Veel (web)winkels bieden een pakketje van verschillende soorten aan. De meeste soorten zijn helemaal groen van kleur. Maar de Tillandsia Ioniantha rood is (zoals de naam het al zegt) gedeeltelijk rood van kleur. Leuk in een veelkleurige kast of misschien een aanvulling op je vintage interieur. Hier vind je leuke sets luchtplantjes + spray

Deel bericht

Gerelateerde berichten