Krachtdieren

Spirituele betekenis van planten en krachtdieren

De spirituele betekenis van planten en dieren. In deze blog lees je hoe het werkt en ontdek je hoe je jouw krachtdier kunt ontdekken.

In deze blog lees je hoe je om kunt gaan met de symbolische betekenis van planten en krachtdieren en ontdek je het antwoord op de vraag: wat is mijn krachtdier?

De natuur is een spiegel

Planten en dieren worden al sinds de oudheid ingezet vanwege hun symbolische betekenis. Al sinds de mens bestaat zijn zij boodschappers voor persoonlijke groei en ontwikkeling. En aangezien steeds meer mensen met bewustzijn aan de slag gaan zie je ook de krachtdieren en -planten vaker voorbij komen. Het is eigenlijk heel eenvoudig: de symboliek is letterlijk en figuurlijk af te lezen van het uiterlijk van dieren of planten. Het vergeet-me-nietje is bijvoorbeeld een heel bekende en staat symbolisch voor oneindige liefde. En de paardenbloem staat voor loslaten, wat je natuurlijk letterlijk kunt zien in de fase waarin de zaadjes de weide wereld in dwarrelen. 


Krachtvlinders

Bij dieren speelt naast het uiterlijk ook het gedrag een mooie rol. Zo staat een vlinder voor vrijheid, maar ook voor verandering en transformatie. De verschillende stadia geven dat letterlijk weer; van rups tot pop en daarna een vlinder. Wist je dat een rups tijdens het proces van verpoppen bijna helemaal wordt afgebroken? Om vervolgens tevoorschijn te komen als een heel ander dier. Wij mensen maken tijdens ons leven ook een aantal grote transformaties door, bijvoorbeeld wanneer we volwassen worden of kinderen krijgen. Vanuit die gedachte zijn de krachtvlinders ontstaan. 


Krachtdieren of totemdieren

In de meeste gevallen worden de termen totemdieren en krachtdieren gebruikt om hetzelfde aan te duiden. Namelijk een persoonlijke gids of beschermer.

De kever wordt zelfs in verschillende culturen geleerd en heeft daarmee een heilige symboliek. Denk maar eens aan de Scarabee uit Egypte. Egyptenaren geloofden dat de zon langs de hemel werd geduwd, op dezelfde manier als de mestkever zijn balletje mest voortduwt. Het harde schild van het totemdier kever heeft een mooie tweeledige betekenis. Enerzijds een zachte, kwetsbare binnenkant en anderzijds het harde schild. Het harde schild kan bijvoorbeeld betekenen dat je beschermd bent voor harde invloeden van buitenaf. Anderzijds sta je misschien op een punt in je leven dat je het harde schild wat mag laten varen, het is veilig om jezelf te laten zien! 

De libel staat voor transformatie. Ze kondigt een periode van verandering aan. Daarnaast brengt de libel luchtigheid en nodigt ze je uit om eens met een helikopterview naar het leven te kijken. Even afstand nemen kan je helderheid opleveren waardoor je weet in welke richting je stappen wilt zetten. Of wilt vliegen 😉


Hoe werkt het voor jou?

De symboliek is dus een spiegel naar jezelf en jouw groeiproces. Voel daarom vooral eens wat de plant of het dier jou te zeggen heeft. Een distel staat voor afweer en onafhankelijkheid, maar in de illustratie van de Argusvlinder voelt de distel vooral als een sterke en veilige basis. Wat voel jij?


Wat is mijn krachtdier?

Verschijnt een bepaald dier vaker op jouw pad? Dan is het wellicht je krachtdier van dit moment. Sommige mensen hebben hun leven lang hetzelfde krachtdier, maar het kan ook verschillen per periode van jouw leven. Online vind je enorm veel artikelen over alle dieren en de symboliek van veel plantensoorten. 

Studio Zonnegroet maakt de aquarel illustraties die op Everydeco staan, maar ze schildert ook krachtvlinders op maat. Meer weten over jouw krachtvlinder?

Kijk op https://studiozonnegroet.nl/krachtvlinder/

Deel bericht

Gerelateerde berichten