fotowand met ananas en succulente

7 tips voor het maken van fotocollages

Hoe combineer je het beste foto’s op de muur? En hoe creëer je een geheel zonder dat het saai wordt? In deze blog geef ik 7 handige tips die je op weg helpen met het samenstellen van een fotocollage. Want een mooie collage van je favoriete foto’s, posters en quotes geeft meteen sfeer aan je kamer.

1. Variëren met verschillende lijsten

Fotolijsten kunnen heel bepalend zijn voor een collage. Je kunt allemaal dezelfde nemen hiervoor of variëren met bijvoorbeeld witte, zwarte en gouden lijsten maar maak het niet te druk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat ze allemaal dezelfde dikte hebben om toch één geheel te behouden.

2. Persoonlijk element

Foto’s zijn er om van te genieten, en hoe kan dat beter dan in een mooie collage. Je kunt makkelijk een combinatie maken van mooie artistieke posters die je gekocht hebt en je vakantiekiekjes. Om er een eenheid van te maken kun je bijvoorbeeld een poster met de naam of plattegrond van New York combineren met een vakantiekiekjes uit deze stad. Past deze m.b.t. kleur niet goed bij de collage maak de foto dan bijvoorbeeld zwart/wit.

3. Close up’s

Een close up kan heel mooi zijn, bijvoorbeeld de textuur van veren of een plant. Het is bij een collage erg mooi om af te wisselen met een foto van een close up om zo diepte te krijgen. Er ontstaat een nieuw perspectief en maakt je nieuwsgierig.

4. Vormen en groottes.

Maak een combinatie van verschillende groottes en vormen posters. Bijvoorbeeld staande en liggende foto’s en misschien wel vierkant. Begin hierbij met de belangrijkste foto(s) in het midden en ga vanuit daar er om heen werken. Vind je het lastig om te ‘puzzelen’? Teken het dan uit op papier of plak (bijvoorbeeld met Buddies) witte vellen op de muur in de grootte van de poster en ga schuiven.

5. Typografie & quotes

Zelf vind ik het mooi als minimaal één foto van de collage bestaat uit een quote of tekst. Dit zijn vaak zwarte teksten op witte ondergronden en daardoor makkelijk te combineren. Ook kunnen ze de bindende factor zijn tussen andere foto’s zoals een quote over vlinder met daarnaast een afbeelding van een vlinder. Het versterkt zo je collage.

6. Kleuren

Het is vaak mooi als een collage een eenheid uitstraalt, dit is makkelijk te creëren door het gebruik van dezelfde sfeer of kleurtinten zoals pastel of natuurlijke kleuren. Het geeft een bepaalde rust en voorkomt dat het chaotisch wordt. Kijk bij een collage niet alleen naar de kleur van de lijsten en posters maar ook naar de muur waar hij opgehangen wordt of waar ze komen te staan. Zorg dat de kleuren van de muur of achtergrond terugkomen in de posters, al is het heel subtiel. Zo zie je bij de openingsfoto van deze blog de bruine kleur onderaan van de ananas terugkomen in het hout van het kastje en het groene gedeelte van de kroon komt terug op te muur. Heb je een witte muur dan kun je alle kanten uit, maar zorg ook dan dat er een balans ontstaat van de kleuren op de posters.

7. Thema’s

Aan een collage kun je ook een thema hangen door bijvoorbeeld in de keuken posters te gebruiken van ingrediënten, een recept en quote over eten. Of breng een rustige sfeer in je slaapkamer met foto’s van wolken, een quote over liefde of mooie bloemen en planten, iets waar je een fijn gevoel van krijgt voor je in slaap valt.

Ik hoop dat ik jullie met mijn tips op weg heb geholpen met het maken van een fotocollage. Je hoeft je natuurlijk niet helemaal te houden aan deze ‘regels’ maar zie het als handvaten bij samenstellen.

Kijk voor meer inspiratie van mij ook op mijn Instagram pagina.

Deel bericht

Gerelateerde berichten