interieur-fotografie

Hoe fotografeer je je interieur + 5 tips

Interieurfotografie is makkelijker dan je denkt en vooral handig als je na de restyle van je woonkamer of de inrichting van slaapkamer je foto’s wilt delen op Instagram, Pinterest of Whatsapp. Je hebt er tegenwoordig ook geen professionele camera voor nodig, de smartphones van tegenwoordig hebben erg goede camera’s waarmee je je interieur met één klik vastlegt. Hieronder wat handige algemene tips voor foto’s met smartphone maar ook met professionele camera.

1. Licht

Ik raad aan om te  fotograferen met daglicht, persoonlijk vind ik foto’s die een tikje overbelicht zijn erg mooi. Als het donker is of met sfeerverlichting zijn de beelden vaak korrelig of onscherp. Lichte foto’s doen het over het algemeen ook beter op Pinterest of Instagram. Het gebruik van een flitser zou ik afraden, dit geeft geen juist beeld van de werkelijkheid en zorgt vaak voor lelijke schaduwen. Sommige ruimte hebben een groot verschil met donker en licht. Veel smartphones hebben een HDR functie, die zorgt ervoor dat de schaduwen wat lichter zijn en meer detail bevatten. Ook kun je met bijvoorbeeld de Photoshop of Snapseed app de schaduwen oplichten. Met een professionele camera kun je ook de sluitertijd instellen en eventueel een statief gebruiken, hierdoor vang je meer licht.2. Waterpas

Zorg ervoor dat muren, ramen en deuren recht zijn, over het algemeen moeten de verticale lijnen recht zijn. Door de hoogte of laagte van je camerastandpunt te veranderen en je camera recht en waterpas te houden voorkom je schuine lijnen. Mocht je foto niet recht zijn kan je dit nog altijd bewerken met verschillende fotobewerkings apps.

3. Positie en onderwerp

Foto’s waar het onderwerp zoals een bank, kast of bed frontaal van voren zijn gefotografeerd doen het ook vaak goed op social media. Zorg er ook voor dat er voldoende te zien is op de foto, dus zoek een plek waar je zoveel mogelijk van de ruimte voor je lens krijgt.

4. Stylen
Voorwerpen die zorgen dat de foto rommelig oogt wil je liever niet op de foto zoals lelijke kabels, een paar schoenen (of het moet een mooi paar zijn J) en rondslingerend speelgoed. Maar maak het ook niet te klinisch. Het mag er best gezellig uit zien (afhankelijk van de interieurstijl). En zet grote voorwerpen die het zicht belemmeren niet op de voorgrond.


5. Schiet er op los

De bovenstaande regels zijn tip, maar ga vooral experimenteren en creëer je eigen stijl, dus neem de tips niet te letterlijk. En schiet veel foto’s want soms zijn de mooiste foto’s niet de foto die je vooraf in gedachte had. Maak ook wat mooie close-up beelden en overzichtsfoto’s, maar wissel ook met staande beelden en liggende. Plaats je je foto’s door op social media? Dan is het ook handig om een eigen stijl te hebben waardoor mensen je snel herkennen. Dit kan bijvoorbeeld een bepaalde positie, setting of filter zijn. Veel succes!

Deel bericht

Gerelateerde berichten